Leadership și managementul Echipei, curs de formare desfășurat de comunitatea Punți pentru Educație

 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=rb4CQyUOcLo&w=560&h=315]

Comunitatea Punți Pentru Educație a mai marcat o pagină în palmares, dând startul activităților în 2019 în cadrul prietenos oferit de Fundația Culturală Ilfoveanu.

Aproape 40 de persoane: profesori și directori de școli și licee de prestigiu din Pitești și Curtea de Argeș, dar și din comunitățile rurale (din Argeș și Olt) cu care AIPT Imago Mundi a colaborat intens de-a lungul anilor, precum și voluntari ai asociației – au petrecut o zi dinamică, interesantă, pe ici-pe colo chiar amuzantă.

Cursul oferit astăzi de Comunitatea Punți Pentru Educație a avut ca temă Leadership și managementul echipei și a fost structurat în trei sesiuni: în prima sesiune, de la 10.00 la 12.00, s-a făcut prezentarea pe scurt a Comunității în primul său an de activitate, Roxana Bărbulescu, Assistent Manager și Junior Project Writer a vorbit despre planurile de viitor ale Asociației pentru anul 2019, s-a făcut un joc pentru crearea conexiunilor în grup, apoi Constantin Dedu, președinte al AIPT Imago Mundi a adresat câteva întrebări legate de motivația profesională. Sesiunea s-a încheiat cu lansarea unei teme de gândire pentru pauză lider versus șef. Pentru a răspunde, însă, participanții au fost provocați să își găsească partener de dezbatere câte o persoană cu care au interacționat foarte puțin sau deloc până în acest moment.

A doua sesiune, de la 12.30 până la 13.30, a debutat cu răspunsul la această întrebare. Roxana Bărbulescu a tras apoi concluziile și a completat prezentând câteva aspecte desprinse din experiența proprie. Această sesiune a avut ca temă principală Managementul echipei. Introducerea în temă s-a făcut prin vizionarea unui filmuleț extrem de haios, dar sugestiv, despre lucrul în echipă și ce se întâmplă când sapi groapa altuia. Participanții au fost apoi împărțiți în echipe și au avut ca exercițiu Balonul, un joc care presupune imaginație, argumentare, asumarea deciziei. Situațiile create au adus adeseori zâmbetul pe buze, iar concluziile trase au fost mai mult deccât grăitoare.

În încheierea acestei sesiuni s-a lucrat tot în echipă, fiecare având de identificat și listat o serie de probleme cu care se confruntă în situațiile în care trebuie să lucreze în echipă. După ce au fost punctate aceste probleme, au avut ca sarcină să găsească și câteva soluții pentru acestea. Fiecare echipă și-a prezentat apoi rezultatele, acestea fiind, de multe ori, asemănătoare.

În cea de a treia sesiune, de la 14.00 la 15.00, s-au format grupuri mixte de directori, profesori și elevi, care au avut de conturat împreună portretul directorului și profesorului ideal, din toate cele trei perspective. Profesionalismul, demnitatea, autoritatea, dar și empatia au fost printre trăsăturile comune regăsite la toate echipele.

Ziua s-a încheiat cu  momentul de feed-back dar și de sugestii pentru teme viitoare. La ce am văzut azi, participanții au apreciat atmosfera destinsă, interactivitatea, faptul că au avut ocazia să privească lucrurile din mai multe perspective. La ce aș vrea să văd data viitoare, temele sugerate au mers spre comunicare, educația parentală, integrarea metodelor nonformale în diverse ore, fenomenul bullying. Așa cum s-au și exprimat câțiva participanți, ziua a fost una reușită, ozi câștigată pentru învățare și schimb de experiență.

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like