#MovingForward.Voluntariatul în 2020.Idei pentru ONG-uri și oameni din educație

 

Sunt cadru didactic, profesor, formator, managerul Asociației Imago Mundi, etc. Multe titluri care ascund faptul că sunt bun în a învârti vorbe, a mobiliza oameni și a atinge anumite obiective (ale mele personale, ale unei organizații, finanțator, etc).

În ciuda tututor umbrelor deasupra programelor europene pentru educație care până la urmă nu sunt altceva decât propagandă soft pentru „idei„ și construcții ideologice mult mai ample gen EU, anul acesta îmi este mai clar decât oricând că activitățile educaționale extra și implicarea tinerilor în activități de voluntariat au avut un efect extraordinar! Fie el și colateral celor vizate în mod direct de finanțatori. Constat asta azi,  în lipsa acestor activități chiar mai mult.

Ce facem cu Imago Mundi și ce fac în general organizațiile azi? Supraviețuiesc! Ca și școlile unde în opinia mea, nici nu ar trebui să ne fixăm ca obiectiv desfășurarea unui act educațional „normal„, ci tot supraviețuirea.  Cumva ideile de mai jos au aplicabilitate și pentru școli și pentru profesori. Nu uit și ce mi-a spus colega noastră Sanda Bâtan de curând: ”cine era profesor bun înainte de pandemie este bun și pe online, cine nu … ” Asta se aplică și organizațiilor și lucrătorilor de tineret, etc.

Cum ne ținem voluntarii aproape? Trecem de șocul inițial și ne adaptăm vremurilor, dar mai ales ne adaptăm obiectivele noilor vremuri.

 Am realizat vara aceasta că pentru a ține legătura cu voluntarii, organizarea unor evenimente mici dar cu impact, gen Language Coffee despre care am discutat într-un alt articol, sunt eficiente. Evenimente de conectare cu 4-5 tineri, discutând despre o tematică anume, interacționând unii cu alții. Pare puțin, dar cu fiecare asemenea activitate, menținem țesătura socială care s-a clădit pentru mulți ani în jurul unei organizații și a ideilor propagate.

 Construierea unei baze de date, cu ex și actuali voluntari și participanți ai activităților noastre ante-pandemie, menținerea unui minim contact cu ei via  online, trimiterea periodică a unor informații despre ce se mai întâmplă, dar fără a exagera și a da în spam.  Un simplu chestionar google poate face treaba! Dar mai ales o persoană desemnată care să discute individual fie și prin mesaje cu fiecare persoană în parte. Nu suntem roboți, comunicarea chiar și în aceste vremuri trebuie să fie personală.

#BeStrongOnline! Am realizat importanța unei prezențe serioase online și începem gradual să dăm share unor resurse valoroase, materiale realizate de Imago sau pur și simplu să dăm reshare altor resurse educaționale. #resharingIscaring! Află de la voluntari, ce conținut ar fi ei interesați să primeasă de la un ONG. Personal, datorită supra-informației generate de nebunia cu pandemia, îmi reduc timpul petrecut pe online și când sunt pe social media, mă uit doar la acele lucruri relevante pentru mine și pentru ceea ce fac.

Urmărește ce fac și alții! Fii conectat cu ce mai fac și alții, uneori din cele mai neașteptate direcții, vin idei grozave, cu aplicabilitate și pentru ceea ce facem noi.

Calitate vs. Cantitate. Personal, când văd că un ONG face abuz de glumițe, citate motivaționale și „memories„, nu prea mai sunt interesat de conținut. Prefer să văd sau să citesc despre acțiuni concrete, sau să consult materiale ce mi-ar putea fi de folos. Mai mult decât oricând, calitatea a ceea ce postăm online, reprezintă o carte de vizită pentru o organizație.

Cum menținem profilul organizațiilor de voluntariat, expertiza și motivarea lucrătorilor de tineret?

Planificând și proiectând pe viitor. Chiar și în aceste vremuri, multe organizații au scris și pregătit noi proiecte, sau au adaptat proiectele desfășurate noilor realități și au mutat activitățile online.

Conectare, conectare. Deja colega noastră Aura Constantinescu a participat anul acesta la mai multe cursuri online, pentru a-și dezvolta propriile abilități ca lucrător de tineret. Și eu dar și Maria Petrescu managerul nostru pe social media, am participat la ateliere despre Social Media marketing organizate de Volonteurope. În ciuda reticenței și gradului ridicat de zoomOboseală, într-o doză rezonabilă, asemenea activități ne mențin conectați cu oameni ca noi, care se confruntă cu aceleași obstacole.

Repară ce nu se vede! În spatele unor activități educaționale, se ascunde multă muncă, sunt multe procese interne de colaborare între membrii echipei, pregătire documentație, etc. Perioada aceasta este excelentă pentru a face curățenie prin dulapurile cu acte, dar mai ales pentru a îmbunătăți mecanisme de mangement și funcționare internă. Vom reveni într-un nou articol cu info, dar de exemplu la Imago, am conceput 5 procese de lucru asupra cărora ne concentrăm să le updatăm: Planificare & Strategie pentru termen scurt, mediu & lung; Implementare activități locale și online; Promovare online și Networking; Management Financiar; Project Writing și Design Activități de Învățare.

Se pot spune multe, dar la modul sincer nu se pot face tot atâtea lucruri. Situațiile diferă mult și cu cât o organizație este mai mică, cu atât va avea mai mult de suferit și ca atare, echipa trebuie să depună mai mult efort pentru a se adapta acestor vremuri. Greutățile însă vor trece, tinerii și problemele lor vor rămâne. Oportunitățile și soluțiile vor fi la îndemâna noastră, din nou! 

 

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like