Asociația Imago Mundi. Toamna 2020 și planuri de viitor!

Suntem un grup de cadre didactice și de tineri voluntari, determinați să maximizăm oportunitățile oferite de diferite programe europene și să venim cu noi abordări în educație și să implicăm tineri din mediul rural și urban în activități care să le dezvolte abilitățile sociale, de comunicare, etc. și să faciliteze integrarea lor în societate, prin creșterea interesului pentru propria educație. Și în ultimele luni, deloc surprinzător, nu ne-a fost ușor!

Ateliere Online. Ca orice altă instituție educațională, anul acesta activitățile noastre au fost mai degrabă în „safe mode„ și de supraviețuire! Am scris un articol în luna Martie despre strategia noastră pentru 2020 și în mare măsură am urmat acel plan, cu ceva succes în menținerea contactului cu baza puternică de colaboratori și participanți în proiectele noastre. Am desfășurat ateliere online precum  atelierul Youths and the community after the Covid-19 Pandemic din 20 aprilie 2020 sau atelierul  Books, Music & Talent din 28 Mai 2020. în care am implicat câteva zeci de tineri, ca parte a celor două parteneriate strategice în cadrul cărora suntem parteneri:

  • Get involved, Shape your Community, 2019 – 2021, finanțat prin programul Erasmus+, coordonat de Ifjusagi Nomad Klub, Ungaria, având drept temă implicarea civică a tinerilor. Proiectul mai include și parteneri din Lituania și Portugalia;
  • Find your Talent, work on your skills, 2019 – 2021, are drept temă sprijinirea tinerilor talentați în a-și exploata abilitățile artistice și sociale. Proiectul, coordonat de Avedan Welzjin, Almelo, Olanda, implică lucrători de tineret, profesori si tineri din România, Belgia, Polonia și Olanda desigur.

Cursul Managementul Timpului și Învățării, 7 Mai – 7 Iunie 2020. Am luat în serios menirea noastră de a conecta elevi și profesori, într-un context diferit de nebunia și ”improvizația„ învățământului online. Am conceput un curs de o lună de zile în care am utilizat mentimeter, google forms, sesiuni zoom, Padlet, am realizat podcasturi precum  Săptămâna de 5 Stele (10 minute)și materiale video despre tema cursului precum Managementul Timpului 12+Idei (20 de minute), am creat un spațiu de dialog între tineri și cadre didactice, în care au fost atinse provocările perioadei prin care am trecut.

(Re)conectare de Vară! Începând cu luna August 2020, Librăria Mon Cher din Pitești și terasa care te îmbie să citești o carte lângă un ceai sau o limonadă, a fost spațiul unde în grupuri mici de câte 4-5 persoane am desfășurat câteva activități de reconectare cu voluntarii noștri, precum cel din 4 august 2020 despre Abilități și legături interpersonale!

Broșura Imago Mundi și programul Erasmus+. Pentru a celebra implicarea colaboratorilor noștri și suportul organizațiilor partenere din toată Europa, am realizat o broușură cu info despre activitățile desfășurate în anul școlar 2019 – 2020 prin programul Erasmus+. Articolele au fost realizate de echipa din grupul de acțiune Erasmus+. Broșura poate fi descărcată aici: Imago Mundi si Erasmus+, sau consultată online pe Issuu.

Grupul de acțiune Erasmus+ și noi proiecte! Am luat în considerație faptul că în ultimii ani am trimis aprox. 500 de tineri și cadre didactice în mobilități internaționale finanțate prin programul Erasmus+ și am puse bazele unui grup de profesori cu experiență care să ne ajute să gestionăm aceste parteneriate.

În acest moment, avem 10 cursuri de formare, seminarii și schimburi de tineri aprobate pentru 2020 și care au fost practic amânate pentru 2021. Zeci de tineri și de cadre didactice ar fi urmat să participe la aceste activități și să vină acasă și să organizeze ateliere în care să implice alți tineri și cadre didactice așa cum s-a întâmplat după youth exchange-ul WeArt Europe care a avut loc în Franța, la care au participat tineri elevi de la Colegiul Național Zinca Golescu, coordonați de profesorul Iuliana Roman, sau după cursul de formare Improdrama organizat de Youth Act Polonia, la care au participat doamna profesor Auras Gherman și pe atunci stagiarele Imago Mundi, Maria Petrescu și Maria Alexandra Bulucea.

Am fost cu toții absolut surprinși de avalanșa de propuneri de parteneriate pentru noi proiecte care au venit anul acesta din toată Europa. Suntem în acest moment în așteptarea unor parteneriate strategice prin KA2 Erasmus+, proiecte privind cetățenia activă în rândul tinerilor depuse prin actiunea KA3 Erasmus+, finanțări depuse prin programul Europe for Citizens, youth exchanges si cursuri de formare depuse îde organizații partenere din Italia, Bulgaria, Lituania, Slovacia, Spania, Polonia, Grecia. ZECE propuneri de proiecte care includ Asociația Imago Mundi ca și organizație parteneră sunt în acest moment în proces de a fi evaluate!

Imago Mundi 12 Ani! Sărbătorim anul acesta 12 ani și ca atare vom rememora printr-o serie de articole experiențe interesante dar și poveștile voluntarilor și colaboratorilor noștri! Revenim cu detalii.

Noi cursuri Online?! Am tot amânat sperând (prea) optimiști la o îmbunătățire a situației cauzate de COVID -19, dar în funcție de evoluții, vom desfășura un nou curs la care sperăm să invităm din nou 30 de participanți care să fie nu doar cursanți, dar și persoane resursă și cu sprijinul cărora să aflăm cum să gestionăm informația și cum găsim un echilibru între online și offline! Cursul se va desfășura pe parcursul a 7 săptămâni, va implica un total de 7-8 ore de implicare și sarcini interesante astfel încât să învățăm unii de la alții cum facem față noului context de învățare.

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like