WeART Europe, sau de ce Erasmus+ continuă să fie un „PLUS„ pentru tineri!

Duminică 5 Aprilie 2020, în vremuri de pandemie, așezăm documente și acte și dăm peste articole ce trebuiau publicate cu săptămâni în urmă. Izolați fiecare pe la el pe acasă, după ce vreme de ani de zile, noi ”oamenii„ Imago Mundi, voluntari, lucrători de tineret și cadre didactice, am tot fost internaționali! Dintre toate lucrurile bune sau rele aduse de UE, programul Erasmus+ este o oportunitate imensă pentru tineri. Chiar dacă nu se face primăvară cu o floare, orice oportunitate de a mișca și a dezvolta tinerii trebuie pusă în valoare. Asta încercăm să facem la Imago! Și acum să aflăm câte ceva despre WeArt Europe și despre experiența tinerilor implicați!

Asociația Tambour Battant a desfășurat un proiect  finanțat prin proiectul Erasmus+ în Erstein, Franța, în perioada 15-21 februarie 2020, în colaborare cu parteneri din Bulgaria, Italia, Lituania și Asociația Imago Mundi din România. Proiectul WeART Europe a avut ca tematică arta, cultura și creativitatea și s-a axat și pe termenul de identitate europeană. Timp de 7 zile, 30 de participanți au luat parte la activități și dezbateri despre exprimarea emoției prin artă.

Activitățile desfășurate au constat în ateliere de creație (realizarea colajelor, pictarea de măști și tricouri), dar și o vizită la Parlamentul European de la Strasbourg, evenimentul de referință pentru discuțiile pe tema identității europene. Participanții și-au exersat îndemânarea, și-au dezvoltat abilitățile de vorbit în public și au fost încurajați să se exprime liber prin artă. Redăm aici câteva dintre impresiile participanților:

Ana Piriianu: Fiind pasionată de arta, tematica proiectului “We Art Europe” mi s-a potrivit perfect. Toate activitatile mi-au pus creativitatea la încercare, dar mi-au deschis și mai mult viziunea vazând lucrarile și ideile celorlalti, care, trebuie să recunosc, majoritatea m-au lasat cu gura cascată. Acolo am cunoscut tineri talentați in toate domeniile: muzica, dans, fotografie. Fiecare zi se simțea ca și când am fi fost într-un musical la cat de mult se canta. Ceea ce a facut experiența și mai specială a fost faptul că mi-am sarbătorit ziua de nastere alături de prieteni vechi de abia câteva zile, dar pe care simțeam ca îi cunosc de un an. Am avut parte de surprize și multă apreciere din partea lor, este un sentiment minunat să ți se cânte “La multi ani” in 5 limbi străine.

Roman Aurelian: Pentru mine acest proiect a reprezentat o şansă extraordinară deoarece a fost primul meu proiect Erasmus+  şi nu îmi puteam imagina că într-un  timp atât de scurt se pot învăța atâtea lucruri  interesante și importante pentru viitor, într-un mod plăcut fiind folosite multe metode non formale.(…) Dacă înainte de acest proiect nu am știut la ce să mă aștept, acum, după ce am văzut dimensiunile și șansele de dezvoltare personală și profesională  oferite, sunt convins că o să mai particip, dacă mi se mai oferă șansa.

Firfirică Mihai Călin: Atelierele au fost intetractive, inclusive și nu au considerat un stres, ba din contră, un motiv de bucurie, în care reușeam să ne adunăm toți. Pentru că intr-adevăr acest proiect a fost deosebit prin sentimentul de comunitate și apartenență. Barierele lingvistice sau cele date de educația dintr-o anumită țară s-au estompat și am reușit să ne formăm un grup eterogen, dornic să cunoască cît mai mult despre cultura și societatea celorlalte țări.

Ene Vladimir Denis: Proiectul m-a învățat că fiecare om este unic. Am învățat mici lucruri despre fiecare cultură, mi-am exersat abilitățile lingvistice și conversaționale, am împărtășit tot felul experiențe cu participanții și am creat legături puternice, realizând că nu suntem chiar așa diferiți.  Ceea ce mi-a dat încredere în mine a fost pozitivitatea celorlalți și diversitatea de culturi și personalități ce ne înconjura. A fost un cadru perfect pentru ca eu să evoluez pe plan personal, iar asta se datorează tuturor celor ce s-au implicat în proiect.

La o săptămână după încheierea proiectului, echipa din România, coordonată de doamna profesor Iuliana Roman, a ținut un atelier de diseminare a proiectului în cadrul căruia au organizat o activitate de creație. Cei 25 de participanți de la mai multe licee din mun. Pitești  au creat colaje pe care le-au afișat într-o expoziție, având astfel ocazia să se exprime prin intermediul artei și să discute diferite puncte de vedere despre creativitate și sentimente.

 

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like