Ce se mai întâmplă cu Imago Mundi? Strategie pentru activități educaționale într-un context ”viral„!

18 Martie 2020, o zi obișnuită de primăvară, pentru natură totul este ca în orice an. Pentru oameni, altă poveste. Școlile sunt închise, toți suntem obligați să fim mult mai atenți la sănătatea noastră și a celor dragi, criza economică este deja la început, educația și ong-urile se vor lovi categoric de obstacole uriașe. Ne adaptăm, vrând nevrând la noua situație cu toții, pentru că nu avem de ales!

Ca și organizație, lucrăm cu tineri și cadre didactice, desfășurăm ateliere de educație nonformală pe diferite teme, precum teatru, abilități artistice, comunicare și orientare în carieră, etc. Trimitem anual sute de tineri la mobilități în țări UE, care reprezintă România cu mândrie și prin comportamentul lor schimbă în bine percepția deseori negativă a străinilor despre noi. Adunăm profesori deosebiți în cadrul comunității Punți pentru Educație la atelierele organizate de noi și discutăm teme de interes pentru noi toți!

Multă conexiune, multă umanitate, multă interacțiune în activitățile noastre (mai asezonăm cu ceva reclamă pozitivă pentru sponsorii noștri principali, programe europene precum Erasmus+, EU Aid Volunteers și alții, pentru că merită pentru eforturile lor de a asigura flexibilitate și de a sprijini ong-urile afectate și ele puternic de situația actuală). Ne bucură faptul că până pe 8 martie 2020, am reușit să desfășurăm foarte multe activități alături de voluntari și cadre didactice și să punem bazele altor proiecte frumoase, care vor reveni la cursul normal după această perioadă dificilă.

Ce facem în noul context, care va tulbura mersul firesc pentru cel puțin câteva luni de acum încolo, sperăm la intensitate gradual tot mai mică?Pe rând:

  • Suntem implicați în acest moment în două parteneriate strategice prin programul Erasmus+. Find your Talent, work on your skills, 2019 – 2021, are drept temă sprijinirea tinerilor talentați în a-și exploata abilitățile artistice și sociale. Proiectul, coordonat de Avedan Welzjin, Almelo, Olanda, implică lucrători de tineret, profesori si tineri din România, Belgia, Polonia și Olanda desigur. Aveam planificat un curs internațional de o săptămână în Pitești la începutul lunii Aprilie, precum și o conferință la care urma să invităm cadre didactice din Argeș; cursul a fost reprogramat pentru luna octombrie 2020.
  • Get involved, Shape your Community, un Ka2 finanțat prin programul Erasmus+, coordonat de Ifjusagi Nomad Klub, Ungaria, având drept temă implicarea civică a tinerilor, aveam programat un curs de formare în Slovacia în Mai 2020, pentru lucrători de tineret din Ungaria, România, Lituania, Portugalia. Acest curs va fi reprogramat cel mai probabil pentru toamna anului 2020.
  • Un nou curs prin comunitatea Punți pentru educație, urma să implice 25 de cadre didactice într-o dezbatere despre drepturi și responsabilități în domeniul educației, la sfârșitul lunii martie 2020. Aura Constantinescu va efectua un sondaj detaliat pe tema cursului pentru a stabili cu profesorii cele mai stringente probleme, și la sfârșit de Mai 2020 fie vom organiza cursul live, fie online, în funcție de evoluția situației.
  • Alte mobilități internaționale pentru tineri prin programul Erasmus+ Ka1, vor fi probabil reprogramate de partenerii noștri, dacă situația nu se va schimba în bine până în lunile Iunie – iulie 2020 când urmau să aibă loc proiecte cu tineri în Italia, România, Serbia, pentru toamna anului 2020, chiar primăvara anului 2021.
  • Adelin Preda, de la Focalistr, chef marketing officer-ul nostru, ne va ajuta în continuare să gestionăm prezența noastră pe social media și mediul online în general.

Cum ținem legătura cu voluntarii și colaboratorii noștri?

Comunicăm online. Din 12 Martie nu mai avem întâlniri cu voluntari și nici cu cadre didactice.

 Singurele posibile întâlniri și cu maxim 1-2 persoane vor mai avea loc la punctul de lucru al Asociației Imago Mundi, RC Central, Bvd. Republicii, nr. 148, în caz de strictă necesitate – eventual necesitatea de a semna acte sau altă activitate imperativ necesară -. Pentru comunicare online am achizitionat o cameră web performantă, un microfon profesionist si alte gadget-uri. Costin va menține contactul cu voluntari, colaboratori locali și parteneri externi; practic ne pregătim logistic  și ne echipăm cu acele cunoștințe necesare pentru a organiza întâlniri online și pentru pregătirea unor tutoriale video pentru colaboratorii noștri.

Vom organiza întâlniri online cu voluntari și cadre didactice/lucrători de tineret, pentru a realiza un plan de lucru pentru lunile Aprilie – August 2020, cu plan A (întâlnire fizică) și plan B (activități online). Voluntarii nostri au facilitat numeroase ateliere inclusiv la începutul anului 2020 și vor continua!  Folosim Whatsapp, Dropbox și platforma https://trello.com/  , în curând și Discord pentru comunicarea online.

În lunile martie si aprilie dezvoltăm în mediul online cu Grupul de acțiune Erasmus+ (Sanda Bâtan, Aura Constantinescu, Augustina Ene, Aura Gherman, Lucretia Vîrșescu, Cristina Berechet, Iuliana Gherman), o strategie pentru perioada pandemiei dar și post – pandemie! Da, suntem convinși că există viață, educație, mediu ong-ist și după aceste momente dificile.

Ca un ultim mesaj, adresat tuturor tinerilor! Stați Acasă, dacă nu pentru voi, din respect pentru bunicii și oameni vârstnici dragi vouă.

Cover (2)

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like