Rețelele sociale: o fereastră către migrație pentru tinerii români

Un sondaj realizat în România, Danemarca și Spania relevă percepțiile tinerilor față de migranți:

85% cred că în România sunt mulți sau destui migranți.
52,1% dintre ei cred că sunt prea mulți.
71,2% dintre tinerii români nu ar avea nicio problemă ca copiii lor să meargă la școală cu copii migranți.

Acestea sunt o parte din rezultatele unui sondaj realizat în cadrul proiectului Changing Minds, Improving citizens, în România, Danemarca și Spania, ce a vizat aflarea percepției tinerilor cu privire la migrație și în care Asociația Imago Mundi a luat parte alături de Fundación Alternativas, Alianza por la Solidaridad și Trampolinhuset.

Tinerii români interacționează cu imigranții mai ales prin intermediul rețelelor lor sociale (49,8%), și acesta este și modul în care majoritatea dintre ei își formează opiniile legate de migrație (72%). Străinii sunt mult mai puțin prezenți în alte arii ale vieții lor precum prieteniile (13,2%), sau mediul familial (10,1%).

Creșterea economică a țării este principalul beneficiu al imigrației, potrivit tinerilor români. Aproximativ 36,3% consideră că numai imigranții angajați permanent ar trebui să rămână în țară și ei sunt, de asemenea, în mare parte în favoarea respectării obiceiurilor locale de către străini. 51,9% consideră că Uniunea Europeană ar trebui să arate mai multă solidaritate cu țările care primesc migranți.

71,2% dintre tinerii români nu ar avea nicio problemă ca copiii lor să meargă la școală cu copii migranți, iar mai mult de 63% au declarat că ar avea nicio problemă cu a avea vecini și parteneri de origine migrantă.

Femei empatice, bărbați indiferenți

Sondajul arată că empatia este cuvântul cel mai des ales pentru a le descrie sentimentele față de migranți (46,2%), urmate de tristețe (39%), și simpatie (37%). Există o diferență semnificativă între bărbații tineri și femeile tinere din cele trei țări chestionate. În timp ce femeile simt mai multă empatie decât media, bărbații sunt mult mai predispuși să simtă indiferență, amenințare și respingere față de migranți. Aceste diferențe se repetă atunci când participanții răspund la întrebări legate de sentimentele lor față de refugiați.

Sondajul, realizat online în vara anului 2022, a intervievat 1.500 de persoane tinere cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani din Spania, Danemarca și România în cadrul unei campanii europene finanțate de UE.

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like