Antonia Constantinescu și Imago Mundi! Voluntari și poveștile lor!

Povestește-ne cum ai aflat despre Imago și ce te-a făcut să vrei să faci parte din echipă.  Am aflat de asociație de la fratele meu, care era deja voluntar de mult timp. Îmi amintesc că mi-am dorit foarte mult și a fost nevoie să insist mult pe lângă el ca să mă ia și pe mine. Îmi plăcea foarte mult să văd ce face, voiam și eu să simt că mă implic în ceva, că învăț lucruri noi, voiam să cunosc toți oamenii cu care el deja se înțelegea atât de bine. Am fost foarte bucuroasă când în sfârșit am reușit să ajung la o primă întâlnire.

Un proiect / o activitate de care îți aduci aminte cu mare plăcere. De ce? Cea mai frumoasă experiență a fost categoric schimbul de tineri din Malta, din cadrul proiectului „Media for Inclusion” la care am participat – schimburile de tineri cred că rămân cea mai frumoasă parte a voluntariatului. A fost organizat de Cross Culture International Foundation, asociația Boomerang fiind partenerul român. Am cunoscut oameni extraordinari, am avut oportunitatea de a-i cunoaște pe Alec și Heddy Douglas, organizatorii din Malta, cu care am ținut legătura mult timp după terminarea schimbului și de care îmi amintesc și acum cu mare drag. Partea cea mai frumoasă a fost că am putut să fac facilitare grafică în cadrul proiectului și am fost chemată și a doua oară în Malta pentru asta, în cadrul conferinței „The Citizens are speaking”.

Cum te-a schimbat experiența Imago? Problema mea cea mai mare era să învăț să mă exprim liber în fața unui grup de oameni. Participând la activități, organizând, am învățat să fiu responsabilă, să scap de o timiditate nejustificată, să mă exprim, să iau inițiativa oricând e nevoie. Am prins curaj și am învățat ce înseamnă să te simți pregătit, sigur pe tine, dornic să ajuți și să evoluezi.

Cum ți-a folosit, mai târziu, experiența Imago pe plan personal și profesional? Imago mi-a oferit, pe lângă șansa de a învăța, de a evolua, de a fi responsabilă, șansa să călătoresc. Am văzut câteva țări, am reușit să comunic cu oamenii și să mă descurc singură într-o țară străină, la o vârstă la care nu mulți au această oportunitate. Și astăzi rămân recunoscătoare pentru asta. Sunt mai pregătită pentru viață, sunt pregătită pentru orice îmi rezervă viitorul pe plan profesional și personal. Iar faptul că am scăpat de timiditate, că pot interacționa cu oamenii, că mă pot integra într-un colectiv nou sunt lucruri care o să îmi folosească mereu. Știu ce am de făcut, știu ceea ce îmi doresc și stiu pe ce drum trebuie să merg pentru a ajunge acolo, iar Imago m-a ajutat să îmi dau seama de asta.

Cu ce te ocupi în prezent? Am absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, nivel licență. În prezent mă ocup de familie, de creșterea copiilor, aceștia fiind, bineînțeles, prioritatea. Cu timpul, urmează să mă angajez și să mă înscriu la master.

De ce ai recomanda tinerilor voluntariatul?  Recomand voluntariatul tuturor tinerilor pentru a evolua, pentru a învața să fie responsabili, pentru a învăța să se descurce în viață. Fiecare activitate este o șansă de a cunoaște oameni noi, de a învăța, de a organiza, de a-ți fixa niște principii. Există atâtea asociații în ziua de astăzi potrivite pentru fiecare, în funcție de ce își dorește să facă. Poți face o faptă bună, poți ajuta pe cineva la nevoie, poți călători, te poți dezvolta, poți cunoaște oameni cu principii comune cu ale tale. Sunt asociații axate pe dezvoltatea personală, ca Imago, asociații axate pe acțiuni caritabile, asociații axate pe credință – și sunt convinsă că fiecare tânăr s-ar putea regăsi undeva și îi poate folosi pentru toată viața. Recomand cu sinceritate voluntariatul pentru oricine vrea să se implice și vrea să pornească de undeva pe drumul atât de imprevizibil al vieții și sunt convinsă că niciun tânăr nu ar fi dezamăgit de alegerea implicării sale.

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like