Migration is Our Right#2, youth exchange finantat prin programul Erasmus+ și coordonat de Nonformal for Youth, a fost, cu siguranță, o experiență valoroasă pentru toți participanții. Nu doar prin noțiunile utile pe care le-am învățat despre drepturile omului, dar și prin latura socială a proiectului. Adunând tineri din 5 țări (România, Italia, Spania, Grecia și Republica Cehă), acesta a conturat un minunat mediu intercultural care ne-a arătat că, de fapt, nu suntem atât de diferiți (în cel mai bun sens posibil). Proiectul s-a desfășurat între 6 și 16 ianuarie 2020, în Berlin, Germania.
Prima zi a implicat cunoașterea tuturor participanților, în esență încercarea de a reține cât mai multe nume și fețe. S-a dovedit a fi un exercițiu bun, mai ales fiindcă diversitatea lingvistică a adus cu ea câteva nume foarte interesante.
A doua zi și jumătate din cea de-a treia ne-au învățat ce înseamnă lucrul în echipa, răbdarea și comunicarea. Aici, timpul în care am reflectat dupa workshop-care a constat în instalarea unei tiroliane în pădure-a fost foarte util pentru a realiza cât de important este să ascultăm pe toata lumea, deoarece chiar și cei mai timizi au idei bune, doar au nevoie de un impuls pentru a se putea exprima liber în fața celorlalți.
Pe parcursul proiectului workshop-urile au fost bine organizate, cu coffee break-uri ce ne-au lăsat și mai mult timp de socializare. Tot acest timp liber petrecut împreună ne-a apropiat, toți 30 devenind curând o familie pentru 11 zile. Sarcinile au fost împărțite egal tuturor, astfel încât nimeni să nu se simtă exclus. De asemenea, crearea echipelor total la întâmplare pentru fiecare sesiune a fost un mod perfect de a îmbina persoane diferite cu idei și percepții unice, pentru obținerea celor mai bune rezultate.
Un workshop foarte drăguț a fost cel ținut de două angajate ale unui centru de refugiați. Am încercat împreuna, prin brainstorming, să definim ce reprezintă cetățenia, identitatea, apartenența sau limba pentru noi. Apoi am creat hărți ale vieții noastre de zi cu zi pentru a putea observa în ce locuri petrecem cel mai mult timp și cu ce persoane interacționăm cel mai des. A fost o activitate interesantă datorită modului în care ne-a făcut să reflectăm și să fim mai conștienți de lumea în care trăim fiecare la micro-nivel.
Proiectele photovoice și videovoice au reprezentat atât o provocare pentru latura noastră creativă, cât și oportunitatea de a descoperi Berlinul, care categoric ne-a uimit pe toți cu diversitatea, arhitectura și istoria sa.
Probabil una dintre părțile noastre preferate din acest proiect a fost crearea și prezentarea propriilor noastre workshop-uri, o data pentru colegii noștri și o data pentru câțiva elevi de la școala John F. Kennedy din Berlin. Poate am fost puțin îngrijorați de cum urma să se desfășoare toata chestia asta, dar, din fericire, au fost foarte primitori și deschiși. Chiar dacă am avut mai puțin timp pentru fiecare echipă și a trebuit să comprimăm activitățile din fiecare workshop, sperăm că am reușit să le transmitem elevilor măcar o idee din ce am învățat noi despre drepturile omului.
Acest Youth Exchange nu doar ne-a extins cunoștințele (și cercul de prieteni), dar ne-a scos din zonele noastre de confort prin teatru, improvizație, public speaking și dezbateri. Datorită minunaților noștri facilitatori, Filip, Michel și Mateusz și a cooperării și acceptării de care am dat toți dovadă, Migration is Our Right a atins standardele uneia dintre cele mai interesante și fascinante experiențe pe care am avut-o până acum. 100% would do it again !