Un nou proiect în care Asociația Imago Mundi a fost partener s-a desfășurat la începutul verii la Berlin, mai precis în Grunewald, în mijlocul pădurii verzi, așa cum îi spune și numele.
YOUTH COME ON, organizația gazdă, se implică încă din 2015 în lucrul cu tinerii folosind diferite metode nonformale ca improvizația teatrală, drama britanică, gamification, story telling în scopul dezvoltării competențelor tinerilor și al promovării valorilor europene printre ei.
Ajuns la a treia ediție, IMPROaction a adunat în spațiul prietenos de la Abenteuerzentrum 30 de lucrători de tineret din România, Germania, Polonia, Croația, Italia, Spania, Portugalia, Ungaria, Grecia și Malta cu scopul de a le dezvolta competențele utilizate în activitatea lor. Folosind tehnici de improvizație, British drama, teatru forum, participanții vor fi capabili să organizeze activități în domeniul dezvoltării personale, a cetățeniei active, a incluziunii sociale, al dezvoltării competențelor sociale și antreprenoriale.
România a fost reprezentată de lucrătorul de tineret Aura Elena Constantinescu și voluntarul Ioana Georgiana Trandafir de la Asociația Inițiative și Proiecte pentru tineret Imago Mundi – și Laura Ursu, profesor de limba engleză la Liceul de Arte Plastice „H.M.T.” din Brașov.
Prima parte a cursului a fost dedicată învățării experimentale (cercul lui Kolb), participanții învățând prin experimentare directă diferite tehnici de improvizație, teatru forum și British drama. În partea a doua a cursului, participanții au avut ocazia să creeze, să dezvolte și să implementeze propriile ateliere bazate pe aceste tehnici. Au învățat să facă un debriefing corect și să dea un feed-back responsabil și util.
Pentru a dovedi formarea acestor competențe, participanții au fost rugați ca la întoarcerea acasă, în termen de două săptămâni să organizeze workshopuri cu tineri, în care să utilizeze tehnicile de improvizație și british drama învățate. Aura Constantinescu și Ioana Trandafir au organizat la Stroești, la clubul Suflet de copil, două seri: LET’S IMPROOO! și O SEARĂ DE POVEȘTI, care s-au bucurat de participarea a peste 50 de copii cu vârste între 9 și 18 ani. Pe de altă parte, la Brașov, Laura Ursu a organizat la rândul ei două workshopuri, unul în cadrul Școlii de vară, cu copii având vârste cuprinse între 7 și 13 ani și al doilea ținut în cadrul trupei de teatru de improvizație din care face și ea parte, cu participațti adulți. Primul workshop s-a axat pe dezvoltarea abilităților de comunicare în general și în fața unui public, în mod particular. Pornind de la mici exerciții, copiii au reușit la.sfârșitul atelierului să pună în scenă o scurtă povestire inventată chiar de ei, în fața unui public format din ceilalți copii. Cel de-al doilea atelier a avut loc în aer liber la lacul Noua din Brașov și membrii trupei de improvizație au putut experimenta diferite tehnici de a lucra cu poveștile folosind tehnicile de improvizație. Ambele ateliere au avut succes și cu siguranță vor urma și altele.
Aura Elena Constantinescu, lucrător de tineret la AIPT Imago Mundi
Laura Ursu, profesor limba engleză la Liceul de Arte Plastice H.M.T. Brașov
Ioana Georgiana Trandafir, voluntar la AIPT Imago Mundi