Ce experiență!
Sunt recunoscătoare pentru oportunitatea oferită de Asociația IMAGO MUNDI de a participa la una dintre mobilitățileproiectului Equipping You To Prevent Trafficking In Youth cofinanțat prin programul Erasmus+, mobilitate desfășurată în Canada, Niagara Falls, la Universitatea Brock, Saint Catharines, Ontario, cu sprijinul TOES Niagara, în perioada 24 noiembrie-3 decembrie 2021.
Foarte interesantă tema abordată: mobilizarea lucrătorilor de tineret și pregătirea acestora în privința prevenirii traficului de ființe umane. Practic, ne-a fost oferită o oportunitate de învățare informală în legătură cu diverse subiecte care ne afectează munca zilnică atunci când lucrăm cu tineri vulnerabili, care sunt predispuși la trafic sau atunci când lucrăm cu tineri pe care dorim să îi educăm în legătură cu acest subiect.
În cadrul acestui proiect am intrat în contact cu persoane foarte diferite, care provin din medii culturale extrem de diferite. Dacă diferențele de limbă și obiceiurile alimentare (pe ultimele le-am descoperit în cadrul serii interculturale) sunt ușor de identificat, cele care se referă la valori și atitudini, la prejudecăți, la concepții despre bine și rău, la modul în care gândim, luăm decizii și comunicăm,nu sunt evidente. Nu fac referire doar la faptul că participanții au fost persoane de mai multe naționalități, ci la faptul că diferențele dintre indivizi sunt uneori mai mari decât diferențele culturale ale unor țări.În acest sens, Trecia McLennon, coordonator Comunicare Interculturală de la departamentul de Drepturile Omului și echitate al Universitățiiși NyarayiKapisavanhu, fondatoarea Organizației TOES Niagara au susținut câteva cursuri în cadrul cărora au utilizat metode interactive, de cooperare (lucrul pe grupe, jocul) metode care au permis o mai bună comunicare între noi, participanți din țări atât de diferite din punct de vedere social, economic și cultural.
La activitățile proiectului au participat reprezentanți ai poliției locale și chiar primarulorașului Saint Catharines, Walter Sendzik. Aceștia au răspuns punctual la întrebări, cum ar fi:
- Cum pot fi încurajate victimele să coopereze cu poliţia?
- Cum poate fi îmbunătăţită sancţionarea traficanţilor?
- Care sunt cele mai importante dificultăţi pe care poliţia trebuie să le înfrunte?
- Ce poate întreprinde poliţia pentru a demasca agenţiile de recrutare deghizate?
- Cum sprijină comunitatea locală victimele traficului de persoane?
- Ce sume sunt alocate construirii de adăposturi pentru victimele traficului?
Concluzia desprinsă în urma discuțiilor a avut în vedere faptul că este esenţial ca diferite ONG-uri şi instituţii să conlucreze atât la nivel local, regional, naţional, dar şi internaţional, în scopul obţinerii de informaţii actualizate şi complete pentru a putea crea o bază de date universală, utilă Poliției, Poliției de frontieră, dar nu numai.
De asemenea, organizațiile participante din Malta, Canada și Macedonia de Nordne-au oferit exemple de bune practici, prezentându-ne factorii importanți în managementul de caz, precum și modul în care organizațiile lor beneficiază de sprijinul extern al specialiștilor din diferite domenii de activitate: psihologi, profesori, medici, polițiști, lucrători de tineret, asistenți sociali etc., împreună implicându-se în prevenția traficului de persoane, dar și în activități care să mobilizeze, spre exemplu, comunitatea locală dar și să sensibilizeze factorii de decizie (guvernul) în legătură cu elaborarea unor măsuri legislative ferme de acordare de sprijin uman, logistic și financiar, în acest scop.
Deși organizația noastră, IMAGO MUNDI, nu lucrează în mod direct cu victimele traficului de ființe umane, nu acordă consiliere unor astfel de persoane, nu condamnă traficanți, are totuși poate cel mai important dintre roluri, și anume, se implică în educațiegenerând schimbări imediate și de durată în viața copiilor/elevilor prin activități educaționale în cadrul unor ateliere de lucru prietenoase, accesibile, în care aceștia aflădespre drepturile lor, despre riscurile asociate traficului de persoane, dar și despre resursele disponibile la nivelul comunității, pe care le-ar putea accesa în situații de risc.
În concluzie, ce experiență!
Totul m-a impresionat! Mi-au plăcut locurile pe care le-am vizitat, oamenii cu care am intrat în contact – adevărați profesioniști, mi-a plăcut viziunea partenerilor asupra temei proiectului, mi-au plăcut lucrul în grup și schimburile de idei, mi-au plăcut lecțiile despre respect, responsabilitate și despre încrederea în sine pe care le-am învățat în acest proiect.
Mulțumesc, IMAGO MUNDI!