Tabăra Națională ”Jocul ca Teatru!” , Ocna Sibiului 27 August – 2 Septembrie 2013!

A doua ediție a Taberei Naționale ”Jocul ca Teatru” organizată de Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Sibiu, a avut loc la Ocna Sibiului între 27 august – 2 septembrie 2013. Tabăra a fost organizată în parteneriat cu Asociația DRAMA CENTER 07 Sibiu și Asociația Internațională de Tineret ”Become” Sibiu!

Odată cu venirea verii, dorința de joc devine mai arzătoare ca niciodată, mai ales în rândurile tinerilor. Astfel, existența999780_10200740358174896_2114844008_n unei tabere de joc împletit cu teatru este o grozavă modalitate de a potoli setea de creație, socializare, dar și de ludic. În seara de 27 august, aproximativ 70 de oameni au umplut camerele din tabăra de la Ocna Sibiului și s-a deschis în mod oficial cea de-a doua ediție a Taberei Naționale Jocul ca Teatru. După masa de seară și după ședința de stabilire a regulilor interne, prin intermediul unor jocuri în grup, elevii au început să-și cunoască mai bine colegii și să se distreze împreună, seara fiind plină de întâmplări frumoase până la capăt.

De dimineață, la scurt timp după micul dejun, tabăra a fost vizitată de o echipă de jandarmi împreună cu câinii din dotare, alături de care au făcut o demonstrație în fața publicului fascinat de acuratețea cu care animalele îndeplineau ordinele. La plecarea echipei de jandarmerie, tinerii au fost antrenați în jocuri de teatru, de încredere, de concentrare, la sfârșitul cărora s-a organizat inclusiv o mică finală. Odată terminate exercițiile, organizatorii au dat o nouă temă: descoperirea adevăratei atmosfere a Ocnei Sibiului, prin plimbare și conversație cu localnicii.

Pentru seara celei de-a doua zi, planificate au fost două principale activități: împărtășirea cunoștințelor acumulate în plimbarea prin Ocna, și apoi un mic casting, în care elevii sunt așteptați să își impresioneze profesorii prin momente artistice foarte scurte.

În aceste prime zile am făcut puţin pe jurnaliştii întrebând câţiva dintre tineri care au fost primele lor impresii – George Zbîncioiu din Vrancea: “Atelierele în aer liber mi-au plăcut în mod special. E o experienţă plăcută din care învăţ foarte multe lucruri noi.”; Simona Chirilă din Vrancea: “Mi-au plăcut jocurile, mi s-au părut ușoare şi cel mai mult mi-a plăcut că am reuşit să socializez în scurt timp cu colegii de tabără.”; Radu George din Ploieşti: “O șansă de a îmbina utilul cu plăcutul şi de a învăţa lucruri noi într-un mod unic – prin joc.” ; Ştefan Ana-Maria, din Argeş: “O oportunitate de a te juca într-un mod eficient şi interactiv, în acelaşi timp o modalitate de a învăţa lucruri noi despre teatru.”, Steclaru Vlad, Vrancea: “La prima impresie tabăra mi s-a părut o simplă “vacanţă” schimbându-mi imediat părerea după cunoaşterea gazdelor. După prima zi mi-am dat seama că se va anunţa o săptămână superbă…. Relaţiile de prietenie şi atelierele de improvizaţie au fost tot ceea ce a avut nevoie acea tabără”. Se pare că majoritatea tinerilor cred că aceasta tabără e minunată, jocurile interactive sunt pe placul lor şi se bucură să înveţe cât mai multe despre teatru.

În următoarele zile tinerii au fost împărţiţi pe grupe de câte 10 şi au avut ca sarcină să scrie scenarii şi să regizeze propria piesă de teatru pentru specatacolul ce va încheia această tabără.

Înainte de marele spectacol am decis să îi punem câteva întrebări şi liderului acestei tabere, Titi – după cum îi spuneam cu toţii. Am aflat că pe lângă un om simpatc, plin de energie şi foarte deschis este şi profesor, coordonator al “Centrului pentru tineret Sibiu” şi formator în programe pentru tineret. Curioşi din fire, am vrut să aflăm cum a apărut această tabără, iar Titi ne-a luminat: “Este ediţia a-II-a a taberei „Jocul ca teatrul”. Prima ediţie a avut loc anul trecut la Cisnădioara, o altă tabără din cadrul direcţiei judeţene de tineret şi sport, Sibiu. Cum mi-a venit ideea? Ideea mi-a venit plecând de la premiza că tinerii au nevoie de un alt tip de educaţie, educaţie nonformală, iar teatrul poate fi un mijloc de comunicare pentru tineri, pe de-o parte, pe de-alta parte, tabăra a avut ca scop punerea în contact a tinerilor din toată ţara care au ca interes, ca dorinţă, ca iubire, ca pasiune, teatrul. Dar, repet, tabăra nu a urmărit să se realizeze o piesa de teatru de tip profesionist, ci să folosească doar mijloacele teatrului pentru a pune tinerii în contact unul cu altul.“ După o asemenea declaraţie nu puteam decât să ne bucurăm că suntem aici şi să sperăm şi la o a III-a ediţie, aşa că am apelat tot la Titi care ne-a răspuns că: ”Va fi şi o a III-a ediţie, categoric, dar asta nu depinde numai de noi, depinde şi de programele de tineret ale ministerului, pentru că tabăra a fost finanţată cu ajutorul ministerului tineretului şi sportului şi direcţia judeţeană de tineret şi sport, Sibiu. Cu alte cuvinte, pentru ca această tabără să funcţioneze, să existe, s-a făcut o aplicaţie, o cerere de finanţare, a fost aprobată şi ea s-a desfăşurat mai departe. Dacă şi anul viitor vom primi finanţare pe măsura aşteptărilor noastre, tabăra va avea şi ediţia a III-a.” După discuţia cu Titi am plecat bucuroşi şi plini de entuziasm la repetiţii pentru ultima seară petrecută în tabără.

Rezultatul final al spectacolului i-a impresionat pe lideri. Cu toţii aveau lacrimi în ochi şi părere de rău pe chipul lor, deoarece vroiau ca această experienţă să nu se termine, dar şi-au luat rămas bun, şi-au făcut bagajele şi au promis să ţină legătura şi să se reîntoarcă aici şi anul viitor.

Autori : Gheorghe Clara, Constantinescu Antonia

0 Shares:
You May Also Like