Mediu protejat…

One world  Mediu protejat, viitor asigurat a apărut ca o soluţie pentru a creşte interesul tinerilor pentru protejarea mediului înconjurător. Iar programul Tineret în Acţiune a oferit posibilitatea realizării sale. Pentru noi acest proiect, oportunităţile de formare oferite prin programul Tineret în Acţiune, ajutorul nesperat primit de la comunităţile locale unde s-a derulat proiectul au constituit premisa unei dezvoltări durabile, astfel că putem spune că astăzi asociaţia se dezvoltă şi tot mai mulţi tineri vin alături de noi pentru a lua parte la schimbări, pentru a evolua unii alături de alţii.

Mai jos se găseşte o  descriere a activităţilor  derulate prin proiectul Mediu protejat, viitor asigurat:

  Proiectul s-a desfăşurat în perioada februarie – iunie 2009 şi a avut ca obiective centrale promovarea educaţiei ecologice şi protejarea mediului înconjurător şi informarea tinerilor prin activităţi de educaţie nonformală, precum şi încurajarea spiritului de voluntariat. Fiecare activitate a avut specificul său şi am încercat ca toate să formeze un tot unitar care să ducă la îndeplinirea obiectivelor propuse.

   Lansarea oficială a proiectului a avut loc pe 28  februarie 2009 în amfiteat rul Muzeului Judeţean Argeş în prezenţa a 80 de elevi de la şcolile partenere, profesori şi voluntari precum şi a unui reprezentant al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Argeş în cadrul activităţii Redescoperim natura, protejăm mediul, ne apărăm viitorul. S-au distribuit materiale de promovare pentru a fi distribuite şi în comunităţi. S-au prezentat activităţile şi obiectivele proiectului, a avut loc o dezbatere pe tema poluării şi a necesităţii protejării mediului înconjurător, a fost o activitate la care participanţii de la diferitele şcoli participante s-au întâlnit pentru prima dată .

    Activitatea Sădim flori, clădim o lume în culori   a avut loc pe 14 martie 2009 în comuna Mălureni, satul Zărneşti, judeţul Argeş. Activitatea a constat în distribuirea de material biologic pentru realizarea unor grădini de către elevii şcolilor partenere în proiect. Elevii şi profesorii şcolilor partenere au primit flori, arbuşti ornamentali şi pomi fructiferi, seminţe, butaşi, ghivece şi jardiniere, flori de interior. Au participat 40 de elevi, voluntari, profesori.  S-au plantat pomi, arbuşti şi flori în grădina şcolii Zărneşti.

     Pe 4 aprilie 2009 la biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu,  a avut loc activitatea Văd, acţionez, creez. Activitatea a fost centrată pe creaţie, urmărind să sensibilizeze elevii în direcţia protejării mediului, să le stimuleze imaginaţia, spiritul de voluntariat. Elevii şi-au prezentat creaţiile literare, desenele, având ca temă natura, frumuseţile sale, necesitatea protejării mediului şi conservării lor. S-au împărţit materiale de sensibilizare şi informare pe tema protecţiei mediului, poezii şi flori. Activitatea a fost derulată în parteneriat cu Centrul Europe Direct din cadrul Bibliotecii Judeţene Dinicu Golescu, ce a pus la dispozitie sala de conferinţe şi aparatura necesară bunei desfăşurări a activităţii, a prezentat materialul Schimbările climatice, schimbări ce ne afectează viaţa  şi a contribuit la promovarea activităţii în mas-media argeşeană.

    În cursul lunilor martie şi aprilie 2009 , în cadrul activităţii Drum verde, viaţă pas cu pas,  elevii de la şcolile Brăduleţ şi Galeş din comuna Brăduleţ, şcolile Bădiceni şi Zărneşti din Mălureni, şcoala nr. 18 din Piteşti şi şcoala Negraşi din comuna Negraşi au efectuat în comunităţile lor activităţi practice de protejare a mediului, de la amenajarea grădinilor folosind materialul biologic acordat prin proiect, la curăţarea şi ecologizarea unor spaţii şi efectuarea unor campanii de conştientizare pe tema protejării mediului în comunităţile repective.

    Pe data de 9 mai 2009, la Şcoala cu clasele I-VIII Brăduleţ, comuna Brăduleţ, judeţul Argeş, s – a desfăşurat activitatea Analizez, gândesc eco, descopăr soluţii.  Activitatea a avut drept scop dezbaterea unor probleme de mediu din comunităţile implicate în proiect, cu precădere situaţia râului Vâlsan. S-au organizat dezbateri şi jocuri interactive, având drept tematică protejarea mediului înconjurător . Au participat 60 de elevi precum şi profesori de la şcolile cu clasele I-VIII din comunele Brăduleţ, Mălureni, Negraşi, precum şi de la Şcoala Nr. 18 din Piteşti, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din comunele Brăduleţ şi Mălureni.

   Pe data de 10 mai 2009 un grup de elevi şi profesori au vizitat Poiana Narciselor, arie protejată din comuna Negraşi, vizitând astfel şi una din comunităţile implicate în proiect.Cei  30 de copii s-au bucurat de vizitarea acestui loc deosebit şi au avut la faţa locului o discuţie despre cum ar trebui protejat acest loc, din păcate mult prea exploatat de turiştii curioşi.

   Pe 23 mai 2009, pe Valea Vâlsanului, comuna Brăduleţ, judeţul Argeş, a avut loc Cum este şi cum ar trebui să fie Valea Vâlsanului. Vreau să fiu de ajutor . Activitatea a avut drept scop ecologizarea unei părţi din albia râului Vâlsan şi conştientizarea turiştilor din zonă asupra necesităţii protejării mediului înconjurător. S-au organizat dezbateri, s-a iniţiat o activitate de ecologizare şi s-au organizat jocuri interactive, având drept tematică protejarea mediului înconjurător . Au participat 60 de elevi şi profesori de la şcolile cu clasele I-VIII din comunele Brăduleţ, Mălureni, Negraşi, precum şi de la Şcoala Nr. 18 din Piteşti, silvicultori de la ocolul Silvic Muşăteşti şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din comunele Brăduleţ şi Mălureni.

   Pe data de 5 iunie 2009 în comuna Mălureni, judeţul Argeş,  în cadrul proiectului Mediu protejat, viitor asigurat, cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului s-a organizat o activitate de ecologizare la care au participat 40 de elevi şi cadre didactice din Şcoala cu clasele I-VIII Petre Tudose Bădiceni. Activitatea a avut drept scop ecologizarea împrejurimilor şcolii şi a unei părţi din drumul judeţean care traversează comuna. Profesorii din şcoală au contribuit la buna desfăşurare a activităţii.

     Încheierea oficială a avut loc pe data de 14 iunie 2009 în cadrul activităţii Rezultatele între dorinţă, voinţă şi realitate. Noi proiecte , noi orizonturi. Activitatea a fost una de analiză a impactului pe care l-a avut proiectul asupra celor implicaţi direct, dar şi asupra comunităţilor locale; s-a organizat şi o expoziţie cu fotografii realizate în timpul activităţilor. S-a realizat împreună cu toţi partenerii şi instituţiile implicate, o evaluare obiectivă a rezultatelor obţinute şi posibilităţile prin care colaborarea dintre cei implicaţi va continua în cadrul unor proiecte viitoare. S-au transmis informaţii despre proiectul Tineret in Acţiune şi oportunităţile oferite de acesta. Au participat 80 de elevi, profesori şi voluntari de la instituţiile participante.  

DSC_0252

 

 Mai multe informaţii despre proiect sunt disponibile pe:

http://protineretimagomundi.blogspot.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *