Jocurile nonformale: Înapoi în copilărie, Lip-Lup, Unește și Povestește!
30 April 2017 Leave a comment
Înapoi în copilărie…
Asociația Imago Mundi ,împreună cu voluntara Oriana Popescu, dă startul unei noi metode nonformale. Săptămâna aceasta ne vom întoarce la jocurile pline de amuzament și energie pe care le jucam în copilărie, cu prietenii, în fața blocului sau pe drum, dar pe care le reîntâlnim în atelierele de educație nonformală din cadrul asociației.
În următoarele rânduri veți face cunoștiință cu două jocuri dinamice care împart același scop: închegarea unui grup, stârnirea amuzamentului, coordonarea unui număr mare de persoane, verificarea atenției și evidențierea inițiativei de lider.
Lipitorile “LIP-LUP”.
Scopul jocului: închegarea unui grup, lucrul în echipă.
Descriere:
Acest joc se poate juca cu orice grup de persoane, indiferent de vârstă sau numărul acestora, în aer liber sau intr-o sală spațioasă.
Jocul va începe cu formarea unui cerc de către participanți, distanța dintre aceștia va fi măsurată în funcție de lungimea mainilor. Pentru a forma un cerc spațios, participanții trebuie să se țină de mănă și să extindă cercul până cănd vor avea brațele perfect întinse ( această primă atingere a mâinilor între participanți, prezintă prima etapă într-o bună colaborare într-un grup).
După formarea cercului, se vor desprinde brațele, iar fiecare participant va asculta cu atenție indicațiile liderului ( voluntar, lucrător de tineret, elev, profesor etc.) care le va spune că fiecare dintre ei reprezintă o lipitoare care, în fucție de indicațiile date, se va lipii de o altă lipitoare, în timp ce se lipesc, aceștia trebuie să spună „ LIP-LUP”.
Coordonatorul jocului, liderul, trebuie să dea indicații pentru lipire din ce în ce mai dificile și concrete ( să specifice direcția, parțile corpului care se lipesc) până când se va ajunge la un cerc de oameni foarte strâns.
Exemplu de indicații: Lipiți măna dreaptă de piciorul stâng a persoanei din dreapta. Lipiți capul de umarul drept a persoanei din stânga. Lipiți piciorul drept de piciorul stând a persoanei din dreapta etc.
Important: liderul trebuie să fie parte din cerc și să facă conform indicațiilor sale, fiind atent la desfășurarea jocului; participanții trebuie să-și păstreze poziția de lipire până la o altă mutare. Este indicat ca acest joc sa fie utilizat dup ce membrii grupului, au avut ocazia deja sa interactioneze unii cu altii. Orice joc ce implica contact fizic direct, poate fi putin stanjenitor in faza initiala de constituire a grupului.
Unește și povestește.
Scopul jocului: energizarea grupului.
Descriere:
Acest joc este folosit pentru a dinamiza grupul și pentru a stârni amuzamentul participanților, indiferent de numarul, vârsta sau locul desfășurării.
Pentru început, participanții sunt rugați să stea în picioare, așezați haotic în sală ( sau intr-o porțiune aleasă de coordonator) și să observe lucrurile din jur ( culoarea, forma, rolul obiectului ), fiind atenți la detaliile date de către coordonator. Acesta având rolul să descrie prima etapă a jocului: fiecare dintre participanți trebuie să-și unească o parte a corpului cu forma, culoarea sau rolul unor obiecte, înfuncție de indicațiile date.
Exemplu: Atingeți cu mâna dreaptă un obiect de culoarea verde. Atingeți capul de un obiect pătrat. Atingeți umărul stâng de un obiect folosit la scris etc.
După ce participanții au îndeplinit prima cerință, sunt rugați să-și păstreze poziția în care se află, în timp ce coordonatorul le va spune cea de-a doua cerință a jocului: fiecare dintre jucători trebuie să facă, să spună, să mimeze, să mângâie, să alinte ( la libera alegere a coordonatorului) obiectul de care sunt lipiți.
Exemplu: Mângâiați ca pe un cățel obiectul de care v-ați unit. Alintați obiectul de care v-ați atins. Pupați,dacă se poate, obiectul de care v-ați atins. Luați în brațe obiectul pe care l-ați atins etc.
Autor: Oriana Popescu, Stagiar Asociatia Imago Mundi