Între 16 și 23 februarie 2017, Aosciația Inițiative și Proiecte pentru Tineret Imago Mundi a participat la o vizită de studiu la malul Mării Nordului, în Slettestrand, Danemarca, în cadrul unui proiect dedicat educației nonformale, Learning to Learn.

Proiectul a fost inițiat de Intercollege Aalborg  în colaborare cu FORA Copenhaga în cadrul programului Erasmus+ și a avut ca temă îmbunătățirea eficienței organizațiilor pentru tineret în promovarea educației non-formale și alternative printre tineri, prin împărtășirea bunelor practici, familiarizarea participanților la proiect cu alte tipuri de posibilități educaționale, având în vedere lunga istorie a Danemarcei în educația în afara sistemului formal, precumși oferirea de  modele inspiraționale pentru promovarea educației non-formale și alternative printre tineri prin vizitarea unor instituții reprezentative.

Așa cum se întâmplă de obicei în astfel de proiecte, participanții au venit din toate colțurile Europei: Spania, Italia, Estonia, Germania, Danemarca, Bulgaria și România (prof. AURA NIȚĂ și ELENA ANGHEL de la Școala Gimnazială Merișani, AURA – ELENA CONSTANTINESCU de la Școala Gimnazială Mușătești, precum și CONSTANTIN PAȘOL de la Radio România Antena Satelor. Oameni tineri și foarte tineri, dar care m-au uimit prin profesionalismul și seriozitatea lor. Oameni care știau să se și joace, să râdă, să glumească, dar și să pună întrebări pertinente și să ofere păreri realiste în cadrul activităților.

Modalitățile de lucru au fost cele specifice educației non-formale, adică ateliere, jocuri și exerciții interactive, lucru în echipă și, bineînțeles, fiind o study visit, am vizitat diverse instituții daneze care se ocupă cu educația non-formală și alternative educaționale – sau am fost vizitați de către reprezentanți ai acestora:

AOF NORD ,

Elsk Aalborg – adică Iubeste Aalborg,

AIESEC,

Produktionsskole,

Clubul cercetașilor din Fjerritslev.

Dar nu doar din experiența instituțiilor daneze cu care am interacționat am avut câte ceva de învățat, ci și din cea împărtășită de fiecare dintre delegațiile prezente în acele zile la proiect. Prima care a vorbit despre activitatea sa, despre proiectele în care a fost implicată în cei 8 ani de activitate, a fost chiar Asociația Imago Mundi. I-au urmat exemplul Italia, Spania, Estonia și Bulgaria. Din toate aceste schimburi de experiență sperăm să se nască în viitor proiecte și parteneriate de succes…

Danemarca e o țară frumoasă, caldă, deși nu călduroasă. Cu peisaje plăcute, deși aspre. Cu oameni frumoși, care iubesc natura, iubesc viața sănătoasă, sportul, dar, mai ales, iubesc și respectă oamenii de lângă ei, indiferent de unde vin. Au mereu o vorbă bună, o mână de ajutor de oferit.

Danemarca pune mare preț pe educație, și o abordează din toate unghiurile posibile. Prin toate mijloacele.

Danemarca iubește. Și merită iubită. Elsk Denmark!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s